tmbingo-hosting

Koji hosting odabrati?

Pitanja koja stalno dobivamo od naših klijenta a vezana su za hosting glase: Što je hosting? Koji vi hosting koristite? Koji je dobar za mene? Stoga smo odlučili napisati kratki vodič za odabir hosting i kako ga mi biramo.

hosting

Krenut ćemo s onim najbitnijim, osnove koje će Vam pomoći razumjeti nas kada Vam savjetujemo pravi hosting.

NAPOMENA: Vodič je napravljen da ga razumiju početnici. 

Ako želite vidjeti samo naš reporuku, kliknite ovdje.

Što je to hosting?

Kada spomenemo hosting onda mislimo na web hosting, odnosno na mjesto gdje je naša web stranica smještena i koja je dostupna putem interneta. To “mjesto” je server iliti računalo koje je izgrađeno da radi 24 h sata na dan i koje je spojeno na internet na takav način da mu možete jednostavno pristupiti putem svog internetskom pretraživača, na primjer www.tmbingo.com.

tmbingo.com kao web stranica koju ste trenutno posjetili, se također nalazi na nekom server, a kakav server, odnosno koga izabrati za svoju hosting kuću naučite u sljedećim koracima.

Bitno je napomenuti da kada imate riješen hosting i domenu, onda možete imati izrađeni poslovni email koji će biti vezan na taj hosting, odnosno osim što je na hostingu smještena web stranicu, mogu biti smješteni i vaši emailovi.

Dodatno: hosting se (u pravilu) plaća jedno godišnje – postoje mjesečni i višegodišnji paketi, ali za takve modele plaćanja ćete saznati kada se stvori potreba za njima.

Koji hosting odabrati

Kakav hosting mi je potreban?

Na tržištu postoji nekoliko vrsta hostinga i to naravno utječe na cijenu. Često se ovdje radi o nekakvoj godišnjoj cijeni koja se plaća kao najam tog hostinga.

Vrste web hostinga možemo podijeliti na tri glavne kategorije:

SHARED HOSTING

 • Najeftinija opcija.
 • Odlična opcija za start.
 • SHARED znači da dijelite prostor na serveru sa (često) stotinama drugih web stranica.

VPS HOSTING

 • Skuplja opcija.
 • Bolja opcija ako očekujete veliki rast u kratkom vremenu, a to se odnosi na posjete i količinu sadržaja (na primjer portal s vijestima).
 • VPS znači Virtual Private Server, te je to virtualizirani server pomoću kojeg isto dijelite fizički server s drugima, ali zato imate dedicirani virtualni server sa zasebnim resursima i mogućnostima korištenja.

DEDICATED HOSTING

 • Najskuplja opcija.
 • Ovo je često najbolja opcija gdje imate cijeli fizički server samo za sebe, odnosno možete koristiti cijeli server za svoj web, email, razne web aplikacije i slično. Sigurnost i brzina su ovdje ključni, te se ovakva vrsta hostinga preporuča za web stranice s vrlo velikim brojkama posjeta (na primjer njuskalo.hr ili 24sata.hr) na kojima su brzina i dostupnost najvažnije stvari.
 • DEDICATED znači zasebno namijenjeni, u kontekstu servera.
Koji hosting uzeti

Što je bitno kod odabira hostinga?

Potrebno je pripaziti na tri glavne stvari:

 • Lokacija servera

Ukratko ovo znači, gdje se nalazi vaša web stranica. Nalazi li se ona u Hrvatskoj (hrvatski server), odnosno u zemlji gdje su vaši posjetioci ili u Njemačkoj ili čak SAD-u. Ovo izravno utječe na vašu reputaciju na Googleu (točnije brzinu otvaranja stranice), jer Google će uvijek više voljeti brže web stranice za posjetitelje nego sporije.

Zašto je lokacija bitna? Ako su Vaši klijenti iz SAD-a a Vaš hosting u EU podaci će sporije dolaziti do klijenta i klijent možda odustane s pretragom na Vašoj stranici. 

 • CDN Server

Što je to CDN server?

CDN ( Content Deliver Networks) – u skoro doslovnom prijevodu ( koliko je to moguće ) znači – distribucija podataka. Znači, takav statičan sadržaj koji se rijetko mijenja šalje se putem mreža koje su kreirane na osnovu geografskog i nekih drugih specifičnih kriterija čijom se primjenom uvelike ubrzava protok informacija Internetom do krajnjeg korisnika. Web stanice se učitavaju puno brže jer se sadržaj web stanice ne učitava uvijek ispočetka i informacije (sadržaj) ne putuje  relacijom, originalni server —>krajnji korisnik, nego se podaci hvataju na krajnjim serverima ( CDN )  koji su geografski bliži krajnjem korisniku. Znači podaci su spremljeni kao na nekom oblaku ili oblacima  “Clouds” koji je najbliži krajnjem korisniku zbog toga brže podaci do njega i dolaze.

Ok, znamo da je ovo bilo malo teško za shvatiti, stoga ukratko zamislite da imate više servera u jednom, i to svaki server u drugoj državi, kada korisnik iz SAD posjećuje njemu će se podaci učitati s najbližeg servera. Iz tog razloga korisnik će dobiti svoje podatke vrlo brzo, što je jako bitno!

Serveri s CDN mrežom su nešto skuplji ali ako radite web shop ili web stranicu za cijeli svijet, onda su CDN serveri jedino pravo rješenje za vas!

 • Podrška! 

Kao i sa svime, moguće je da se nešto dogodi sa serverom ili sa samom web stranicom, te vaš web postane nedostupan. Jako je bitno da možete u svakom trenutku doći do podrške web hosting kuće kako biste saznali kako riješiti problem.

Koji hosting preporucamo

Koju hosting preporučujemo?

Na tržišt je puno hosting kuća i većina ih je jako dobra. 

Mi koristimo samo dvije opcije. 

 • Opcija 1:

Ako klijent želi samo stranicu za Europsko tržište:

Studio4Web / Plus Hosting

DHH d.o.o. je tvrtka iz Pule koja je na tržištu od 2006. godine i mi ih od tada koristimo. 

PREDNOSTI:

NEDOSTATAK:

 • Opcija 2:

Ako klijent želi Web Shop ili stranicu za cijeli svijet:

SiteGround

SiteGround sa sjedištem u Bugarskoj na tržištu je od 2014. godine, ali brzo postaje popularan u svijetu hostinga, s više od milijun aktivnih stranica. Tvrtka pruža moćne alate za iskusne web programere, a obećava jednostavno hosting iskustvo čak i za početnike. 

PREDNOSTI:

NEDOSTATAK:

Nadamo se da Vam je naš kratki vodič kroz hosting pomogao i da imate okvirnu sliku što trebate odabrati. 

Naravno ako imate kakvih pitanja slobodno nas kontaktirate. 

Nemojte zaboraviti iskoristiti 1 sat besplatnih konzultacija o projektu!

PODIJELITE:

LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
tmbingo

tmbingo

tmbingo. mi gradimo odnose s ljubavlju istraživanjem dizajnom strategijom marketingom kodom pričom kolegama vodenim bojicama mišem i tipkovnicom olovkom dušom srcem strašću prijateljima obitelji ima li kraja? ima još jedan pa ponovo znanjem

Koji hosting odabrati?